Kontroversiellt …

Det finns åsikter som bara inte går att diskutera på ett seriöst sätt och främst av dem är allt som rör förhållande till det som grovt kallas “utlänningar”. Det finns inget diskussionsområde som är så infekterat där allt blir polariserat – det finns bara extremer.

För det första; kan vi inte försöka skilja på invandrare och flyktingar?

Invandrare är personer som lämnar ett land med ambition att bli permanentboende i Sverige, och vinna medborgarskap. Det är för mig helt obegripligt att man därmed inte kan ställa krav på att dessa personer lär sig kommunicera på landets officiella språk. Den som vill få medborgarskap måste också acceptera de skyldigheter som bör finnas, som att man röstar efter att tagit del av vad partierna framfört och utifrån sina förutsättningar tagit del av samhällsdebatten. Alla födda svenskar gör det inte, men alla som får barn är inte lämpliga som föräldrar men det hindrar oss inte att ställa krav på adoptivföräldrar, för att ta ett närliggande exempel.

Flyktingar är personer som på grund av händelser och förhållanden i hemlandet behöver en fristad. Den som har synpunkter på restriktivitet i detta område är omoraliskt hjärtlös. Världen har ett kollektivt ansvar att hjälpa sina medmänniskor och att ställa krav på den som hals över huvud flytt för sin trygghet och överlevnad får vi inte neka. Vi kan dela bördorna lika mellan länder, men aldrig säga nej. Det är dock i denna kategori där de verkligt kniviga frågeställningarna finns.

  • Det finns en kategori som egentligen är invandrare men som hävdar flyktingsskäl. Det är att missbruka en gästfrihet genom att att stjäla och beskära möjligheter från redan utsatta. Man kan så klart förstå den som tar till alla medel för att nå målet att komma in i Sverige, men det är oförlåtligt.
  • Det förhållande som håller flyktingarna hemifrån kan pågå åratal och då “riskerar” personen rota sig och när förhållandena i hemlandet förbättras är man inte intresserad av att återvända.Flyktingen hamnar då i en gråzon mellan status som flykting och invandrare.

För det andra; när skall vi lära oss skillnad på judar som anhängare till en religion och staten Israel?

En antisemit ser ner på judar i egenskap av dem som judar. Det är helt förkastligt.

Världen – speciellt vi Européer – har en kollektiv skuld i relation till judarna på grund av det som hände under andra världskriget. Dock på samma sätt som vi har i relation till romer, homosexuella och andra som föll offer för samma terror. De senare grupperna har varit sämre på att “marknadsföra sig” och man tänker väl till mans inte på samma sätt att de drabbades av nazistväldet.

Jag har flera judiska vänner i flera olika länder – inklusive Israel. Det är personer jag tycker mycket om och umgås med. En av de närmaste besökte med hela sin familj oss förra sommaren. Jag har absolut inget emot judendom som religion eller judar som utövare, vilket skulle illustreras. Däremot så är det inte så att staten Israel har rätt att terrorisera andra etniska folkgrupper. Det är inte så att staten Israel kan använda någon form av moraliskt överskott från 40talet för att förtrycka andra. Det är för mig inte antisemitism, och det är inte heller så att det är trovärdigt att beskylla alla som har synpunkter på politik i staten Israel för antisemitism.

Alltså; att staten Israel har monumentalt motbjudande politiker som Lieberman i ledande ställning är lika genant som Dansk Folkeparti (Danmarks rasistiska socialdemokrater) är för Danmark. Tycker man illa om rasister måste man få lov att tycka illa om rasister som är israeler, även om de också är troende judar. Den har faktiskt inget med antisemitism att göra! Man måste få tycka illa om att Israel som stat förgriper sig på palestinier, även om soldaten som exekverar orderna är jude. Det har inte heller ett uns med antisemitism att göra.

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
How does this post make you feel?
  • Excited
  • Fascinated
  • Amused
  • Bored
  • Sad
  • Angry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *