Varför jag ALDRIG skulle betala för en produkt från Apple

Som konsument är det ens ansvar att använda pengarna för att få god valuta för dem, men man har också ett ansvar att se till att inte stödja produkter om man därmed bryter mot principer man har. Som konsument är det din förbannade skyldighet att rösta med fötterna. Produkter som inte köps kommer att förändras eller försvinna. Till exempel köper vi inte produkter om de tillverkats av barn, vi försöker undvika det som är miljöskadligt och så vidare.

Ett av mina drivkrafter är en övertygelse att konkurrens är bra för marknader och där det inte är onödigt betungande köper jag hellre “challenger” produkten än den etablerade marknadsledaren. Nu kan man peka på att jag kör Windows och använder Microsoft Office, men här hänvisar jag till att alternativet är “onödigt betungande”.

Jag har den djupaste respekt för Apple i ett antal avseenden; man tillverkar produkter som ser bra ut, fungerar riktigt bra var för sig och dessutom tillsamman, de levereras när man lovat och tar ofta tekniken ett steg längre. Det är därmed också rimligt att dom kostar mer än alternativen. Hur dom gör för att skapa lojala horder av anhängare som köar i sovsäck för nya modeller är obegripligt, men så klart beundransvärt. Ingen har köat för en SonyEricsson eller Samsung telefon, eller en ny bärbar dator från Toshiba eller Lenovo.

MEN, Apple är det konkurrensvidrigaste företag jag stött på, vilket också omfattar Microsoft.

För att använda en telefon från Apple måste man installera iTunes på sin dator. Jag vill inte ha iTunes av många skäl;

 • iTunes tar över associationer till multimediafiler.
 • iTunes kommer ihopkletat med Safari och QuickTime. Jag kan förvisso välja bort Safari, men jag måste aktivt välja bort något jag inte bett om att få från första början.
 • När iTunes uppdateras så “uppdateras” också Safari – även om jag inte installerat det från första början.
 • Om man inte håller rätt på saker och ting så vill iTunes strukturera filerna på sitt sätt – inte det jag själv valt.

För att använda tredjeparts applikationer på sin iPhone/iPad så måste man handla dem via Apple. Det får en massa konsekvenser Bara applikationer från AppStore finns tillgängliga.

 • Om jag vill installera en applikation på min telefon som inte skall finnas tillgänglig för hela världen så går inte det. Företag som har interna applikationer kan alltså inte välja en iPhone.
 • Om jag vill installera en applikation som Apple inte godkänt så går inte de. Som Apple användare är man utlämnad till Applikationer som kommit igenom en amerikansk censur. Jag är vuxen – jag vill och tycker mig kunna välja själv

Som lök på laxen har Apple dessutom kvoterat sina leveranser. Bara operatörer som går med på en stack av hemliga villkor har fått sälja mobilerna.

Dessutom; alla typer av läckage från hemlighetsmakeriet innebär att man stämmer skiten ur källan, på ett sätt som många gånger är helt oproportionellt i förhållande till den skada dom rimligen kan lidit.

Sammanfattningsvis kan sägas att Apple är ett företag med produkter jag skulle vilja ha, men med en affärsmoral som gör att jag inte med hedern i behåll kan köpa deras produkter. Det finns gott om er där ute som medvetet köper produkter som är gravt miljöfarliga, är tillverkade av barn, är tillverkade av företag som behandlar sin arbetskraft riktigt dåligt och så vidare. jag försöker undvika det. Jag erkänner gärna att hade Apples produkter varit etiskt försvarbara så hade jag också kunnat ligga där i en sovsäck och köa. jag är ett stort fan av Apples produkter men jag skulle aldrig köpa en produkt från Apple, om det nu är begripligt.

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
How does this post make you feel?
 • Excited
 • Fascinated
 • Amused
 • Bored
 • Sad
 • Angry

7 thoughts on “Varför jag ALDRIG skulle betala för en produkt från Apple”

 1. Håller helt med dig! Detta är också en av anledningarna till att jag inte köper Apple-produkter. Förstår inte att folk tolererar att bli så inlåsta och stödja sådana fasoner.

 2. Om man har ett Dun & Bradstreet nummer… Jag vet ju vad D&B är (primärt en internationell konkurrent till UC) och jag antar att detta nummer motsvarar ett organisationsnummer. Skönt om det finns en juridiskt hållbar väg runt hålet i Apples huvud!

 3. Hvorfor skal telefon valg være en religion. Dine argumenter omkring det tekniske holder ikke Pontus men de faktorer der for mig taler imod en Iphone

  – Tabte telefonen fra 60 cm højde. 1400 kr fattigere og vil man selv skifte er det 178 $ og denne vejlledning http://www.directfix.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=GHT&Product_Code=IP-2411&Category_Code=IPHONE4

  – Hvis man bryder Apples monopol og installerer Cydia bruger telefonen 5-20 % mere strøm.

  -Man skal eje et kreditkort og registrerer kortet sammen med sin ITunes

  – Mangler Flash

  -ITunes kan ikke spille flac

  -IPhone er èn af de billigste smartphones at producere men også èn af de dyreste at købe.

  Ellers venter jeg med glæde på at Nokia, HTC og Sony Ericson tager sig sammen. Når det sker skifter jeg min IPhone ud, for så jeg slipper for at skulle JailBreake min telefon for at give ikke Apple afhængige programer adgang til min telefon.
  Hvis der så er nogen der kan forklarer mig hvorfor man ligger i kø i timer og dage for at få en gadget. Jeg fatter det endnu ikke men jeg er sikkert ikke en “rigtig” IPhone ejer.

 4. Kim;

  Vi har båda ett OS-religion där grupperingar blir fanatiska. Om man läser min text ser man att mina motargument mot iPhone inte alls är religiösa. Jag hävdar inte någon annan telefons fördel eller gör ens en jämförelse mellan funktionalitet med något annat. Jag säger att iPhone tekniskt, användarmässigt och interoperabilitetsmässigt är en utmärkt produkt.

  iPhone har en riktigt bra skärm och för att fungera som den gör måste man ha en skärm av glas. Det betyder att man måste hantera den som en skärm med glas.

  Problemet är att Apple är diktator avseende mjukvaran.
  # Att man måste skapa ett konto är det fundamentala problemet – att man måste ange kreditkortsnummer är ett underproblem.
  # Att Apple är diktator avseende mjukvara är problemet – att Flash inte finns är bara ett exempel
  # Att Apple är diktator avseende mjukvara är problemet – att den inte spelar Flac är bara ett exempel

  Däremot så tycker jag att Apple skall ha rätt att sätta vilket pris de vill – det får alla andra tillverkare också göra. Bortser man från de problem jag pekar på så har jag full förståelse för de som köar.

 5. Det är fler teknologiföretag än apple som använder sig av barnarbetare, det är ett underproblem av en fri marknad. Problemen som du beskriver med iPhone är bagateller och går att komma runt, jailbreaka till exempel. Jag äger ingen iPhone, men jag tror fanamig att den är den smidigaste telefonen att använda idag.
  Priset är en funktion av prismaximering. Att folk köar borde höja priserna, men det blir väl inte så va?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *