Burka och religionsfrihet

Jag tror att man statistiskt kan belägga att vi fått en glidning högerut. För den som är positiv till borgliga regeringar är det positivt, men en negativ sidoeffekt förefaller vara ett antal högerpopulistiska ytterlighetspartier etableras och växer. Deras direkta inverkan är tämligen överdriven, men däremot talas det lite mindre om deras indirekta verkan. När Jan Björklund (FP) plötsligt kliver fram och talar om burka och niqab förbud så är det exempel på den indirekta verkan som Svergiedemokraterna och den generella trenden i Europa lett till. Det är en skam och Bengt Westerberg, den svenska politiska ledare som mest rakryggat stått upp mot främlingsfientlighet och intolerans, måste vara bitter över vad efterträdaren nu håller på att göra.

Sverige är ett land utan statsreligion. Det betyder att ingen religion skall favoriseras eller för den delen diskrimineras.

Alltså; vi har lagstiftning som gäller för staten Sverige. All religiösa traditioner som strider mot svensk lag är olagliga och dessa sedvänjor får inte utövas i Sverige, men i gengäld är alla traditioner som INTE strider mot svensk lag alltså per definition tillåtna. Det betyder att det är HELT OK bära torshammare eller kors runt halsen, låta bli att äta dagtid under en hel månad, dricka vin och äta bröd i särskilda lokaler, knacka på och försöka locka folk till medlemskap i en kyrka som ger access till en av de 144 000 platserna i himlen eller att bära viss klädedräkt.

Olika delar av kroppen är privata i olika religioner, på samma sätt som viss mat är oren. Så vitt jag förstår är kvinnors hår en viktig komponent inom Islam och skall döljas. I västvärlden är penis, pubeshår och kvinnors bröstvårtor så privata att de måste döljas. Ingetdera är ju mer eller mindre logiskt, eller hur? Att en muslimsk kvinna av vill dölja sitt hår kan inte bedömas annorlunda än att en “svensk” kvinna vill dölja sina bröstvårtor. Ingen skulle se det rimliga i att införa lagstiftning som skulle tvinga “svenska” kvinnor att visa bröstvårtorna vilket är helt jämförbart med ett tvång att visa håret.

Vad Björklund gör är uppenbart; han fiskar i grumliga vatten. Det har inte ett dyft med jämställdhet att göra – det är islamofobi rakt av och det är en skam!

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
How does this post make you feel?
 • Excited
 • Fascinated
 • Amused
 • Bored
 • Sad
 • Angry

6 thoughts on “Burka och religionsfrihet”

 1. Hmm.. man skulle ju kunna argumentera att burka/niqab inte har som främsta mål att täcka håret utan ansiktet, och det är ju detta faktum som Björklund motsatt sig – i skolan, inte i allmänhet. Annars kan jag hålla med om resonemanget.

 2. Oavsett om vi är ett land utan stadsreligion så blir du medlem i Svenska Kyrkan per default när du föds (finns väl ett antal parametrar kring detta, men i det stora hela…). Absolut ingen jag förespråkar och givetvis finns valet att gå ur. Tycker dock att medlemskapet är något av en paradox om vi nu inte har stadsreligion.

 3. Men å andra sidan skulle jag hålla mig ifrån allt som Christer Sturmark någonsin petat i 🙂

 4. Nja … Christer har väl en tendens att bli lite abstrakt, men vi har spenderat många år på samma mailinglista där jag tyckte han ofta var balanserad och bidrog positivt till kreativa diskussioner.

 5. Abstrakt? Självgod! Han är dock grym på att köra bolag i botten! Om det nu är en merit 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *