Dagen då Nokia dog …

Har läst Linus Brohults kommentar i tidningen Mobil avseende att Nokia och Microsoft inleder ett strategiskt samarbete. Jag håller helt med om det sagda och hans slutsatser.

Microsofts uppsida är lätt att se, men vad Nokia har att vinna är svårare att förstå. Man hade Symbian men misskötte det på ett sätt som gjorde att det blev obsolet. Inte “med kraft fixa det man har” utan snabbt byta kurs till Maemo. Inte gör man sedan Maemo klart, utan man inleder samarbete med en namnkunnig spelare som Intel och återigen överge något lovande för en ny skrivbordsprodukt – Meego. Oavsett vad man säger så dödar man nu Meego och byter till Windows Mobile 7, som ju redan totalfloppat på marknaden.Windows som mobil OS är dött och även om Windows Mobile 7 är en bättre produkt än de tidigare versionerna så är det DÖTT!!!

Man ser en trend; lösa problemet genom nya vägval. Inte ro iland med den fan man tagit i båten utan lösningen är att ta ombord en ny passagerare och hoppas att det går bättre. Gång på gång, tills man sitter med både Fan och hela hans familj i sin lilla båt. Så om man vill vinna hästloppet så har man slagit ihjäl två lovande föl i utbyte mot en gammal märr som varit helt medioker (för att uttrycka sig försiktigt) under sin ganska långa karriär.

Också “oväntat” att Elop skulle vända sig till Microsoft, där han jobbat just där under sin tidigare karriär. Det sägs att alla som bara äger en hammare ser alla sina problem som spikar. Elop skall ha respekt för kraft energi och sjukdomsinsikt, men frågan är om det är rätt att resolut lösa ett problem genom att skapa fler, eller det varit bättre att mesa runt och inte göra något. Resultatet långsiktigt blir ju att Nokia får återgå till gummistövlar oavsett vägen man tar dit.

Bäst hade varit att kapitalisera på sin kunskap inom design, sina volymer och medföljande bra pris och tillverkningskapacitet genom att bli ledande inom Android segmentet.

Näst bäst hade varit att kan köpt Palm när det var möjligt och kört det spåret istället för att sprida sig över Symbian, Meamo och Meego. Detta är fortfarande möjligt.

Tredje bäst hade varit att verkligen lägga allt krut på Meego, med det är verkligen en “går det så går det” strategi.

Fjärde bäst hade varit att lägga allt krut på att få upp Symbian 4 till marknadsstandard. Om det gått att Meego hade fått stöd för Symbian applikationer så hade det varit en variant, alltså en kombination av denna punkt och den förra.

Femte bäst hade varit att återuppta Maemo

Sjätte bäst hade varit ett samarbete med Samsung kring Bada (och det är ett rikitgt uselt alternativ)

Det man gjort nu är att rusar rakt in i en ny återvändsgränd. Det är inte ens åttonde bäst. Det är sämre än att titta på när allt kapsejsar.

Får man betta? 12 månader, sedan är Elop borta och man byter spår igen, eftersom det fortsätter gå nedåt.  Man är inte längre är störst i världen vare sig i volym eller omsättning. Under tiden har Microsoft sugit ur Nokia allt av värde på samma sätt som kineser misstänks för i verksamheter dom tar sig an. Då kommer Nokia med en ny VD krypande till Google och tigger på sina bara knän att få vara med i Andoidgänget, eftersom man inte längre har några val kvar.

Det är faktiskt en sorgens dag för mig som haft i princip bara Nokia telefoner sedan den Nokia 2110i jag fick på hösten 1994.

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
How does this post make you feel?
  • Excited
  • Fascinated
  • Amused
  • Bored
  • Sad
  • Angry

One thought on “Dagen då Nokia dog …”

  1. Så sant som det är skrivet.
    Det går fort i mobilbranschen. Att man legat i täten så länge har gjort att Nokia glömt titta bakåt och upptäckt att klungan tog springer en annan bättre väg…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *