Vem BEHÖVER en pad/slate?

Paddor som koncept är ju tämligen disruptive, men hur mappar dom mot behov?
En stationär dator är lätt att förstå. CPU kraft på given plats.
En telefon är lätt att förstå. Röstkommunikation till och från en viss plats.
En spelkonsoll är lätt att förstå. Underhållning på en viss plats.
Lägg på mobilitetsbehovet;
En bärbara dator är en kompromiss mellan en stationär dator och ett mobilitetsbehov.
En mobiltelefon är en kompromiss mellan en telefon och ett mobilitetsbehov
En handhållen spelkonsoll är en kompromiss mellan en konsoll och ett mobilitetsbehov
En smartphone är en kompromiss mellan en mobiltelefon och en laptop.
Men vad är paddan? En laptop med usla inmatningsmöjligheter? Du kan styra men inte skapa. Den är hel asymmetrisk i sin relation med användaren; kan leverera ut, men inte ta emot särskilt mycket styrinformation in. Visst, accelerometrar och pekskärm men inget tangentbord.
För dyra för att ersätta handhållna konsoller, för dålig interaktion för att ersätta laptops, för stora för att ersätta mobiltelefoner och smartphones.
Jag köper att den har en nisch i form av eboksläsare och något säljare kan jobba med för att interaktivt visa kund, men annars är jag faktiskt fortfarande tveksam till volymbehovet långsiktigt. Köpbesluten bland dagens early adopters grundar sig mer på “vill ha” än “behöver” och det tror jag inte håller i längden. När man bottnat försäljningspotentialen hos alla som köper allt Apple släpper bara för att man vill ha alla Appleprylar, och alla Androidkonkurrenter köpt för att visa att det finns alternativ till Apple, är detta då en hårdvarunisch som kommer att finnas kvar eller blir det som Netbooken en liten kategori som ganska snabbt marginaliseras?
Om du tycker att det finns ett relevant behov – hur ser det då ut? Hur mappar det mot formfaktor och storlek? Mobiler ligger idag i många fall kring 4″ – var är mervärdet på 7″ eller 10″? En HTC Flyer på 10″ där man också får med en penna att skriva med skulle få mig att fundera. Då ersätter den ju blocket att ha med på mötet. Men jag är ändå tveksam till om pris prestanda verkligen är rimlig och grundar sig i ett behov där jag kan rättfärdiga kostnaden..

 

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
How does this post make you feel?
 • Excited
 • Fascinated
 • Amused
 • Bored
 • Sad
 • Angry

7 thoughts on “Vem BEHÖVER en pad/slate?”

 1. Aloha!
  Att det inte finns tydligt behov av en “padda” är klart – samtidigt verkar den uppenbarligen fylla olika behov av att kunna läsa, surfa, spela, leka, kommunicera på ett sätt som ligger mellan de andra prylarna. Och om nu folk tycker att dom behöver en padda, eller är nöjda med och använder sin padda är inte det gott nog. Även om det inte finns rationellt behov.

  Det finns inget rationellt behov av BMWs ultrafula SUV-coupé – att köra i 250 km/h med racingfjädring i skogen är ingen bra idé. Men den säljer lik förbannat ändå för att ägaren av något skäl finner glädje och fördelar.

  En sak till. Tiden har nog sprungit förbi dig lite. För många är idag inte bara en laptop en fullgod ersättning för en stationär dator, inte en kompromiss. Tillräckligt bra skärm och beräkningskapacitet. Och mobilitet. på motsvarande sätt skulle jag aldrig vilja säga att min mobil är en kompromiss jämfört med ångtelefonen. Ångtelefonen har sämre ljud, har sämre funktionalitet och dessutom begränsad till en fysisk plats. Inte precis en kompromiss med en mobil i det läget.

 2. Två saker bara.

  1) De flesta som köper en platta kanske inte MÅSTE ha den. Många människor köper saker de bara tycker är kul eller kanske som de tror de kommer tycka är kul.

  2) Jag ringer mindre och mindre med min telefon. Min telefon har däremot blivit större och större (har en 4.3″ nu) och jag läser mail och “surfar” mycket mer med den än jag pratar i den. Det är inte svårt för mig att se att en logisk förlängning av detta beteende är att jag helt slutar prata och surfar ännu mer på en ännu större skärm… Det låter lite som en surfplatta… =)

  Allt detta sagt, jag har ingen platta idag och jag ser inte jag kommer skaffa en inom den närsta tiden heller eftersom jag hellre lätt bär runt min surf/email-device i fickan.

 3. @Joachim:
  Den som säljer på passion och icke rationella skäl är beroende av ständig förnyelse. Modeindustrin är ett bra exempel. Alla behöver av högst sakliga skäl kläder men ingen behöver byta ut kläder som fortfarande uppfyller de funktionella grundkraven, medan modeindustrin bygger på att man byter ut sådant som fortfarande funkar.

  Man behöver en bil av funktionella skäl, man väljer en SUV av helt irrationella skäl.
  Man behöver en mobiltelefon av funktionella skäl, man väljer en viss modell, ibland av helt irrationella skäl.

  Vad är det man behöver av fuktionella skäl när man köper en padda?

  Jag vet folk som köper laptop eftersom dom bor i lägenhet och vill kunna städa undan den. En annan typ av mobilitet. Fortfarande är det en kompromiss. Du får mer CPU och större skärm för samma pengar om du köper stationärt. “Tillräckligt bra” håller jag med om, men “tillräckligt bra” är signum för en vinande kompromiss.

  Ånngtelefonen har ju inte alls sämre ljud. Ingen konstig talkodare, ingen Viterbikodning som skapar 200 millisekunders buffert. Som telefon är en mobil en kompromiss. Mobiliteten är motvikten. Och att man komprom9ossar in laptop funktionaliteten så får man en lite sämre talmaskin, en klart sämre dator och mobilitet, vilket är en vinnande kompromiss.

 4. @Daniel:

  Se tidigare kommentar – den som skall köpa något utan ett underliggande funktionellt behov måste VERKLIGEN vilja. Skall man bygga en långsiktig massmarknad funkar det inte att bra rida på en trendvåg för trender är av naturen tillfälliga. Min teori är egentligen just det – paddor är ett trendobjekt som folk utan underliggande funktionella behov köper, eller där det underliggande funktionella behovet är svagt. Möjligheten att sälja prylar för 6 papp utan att ha ett underliggande behov är väldigt litet. Segmentet med så mycket disponibel inkomst efter att alla funktionella behov är täckta tror jag är ganska litet.

  Du kan inte byta din mobil mot en padda – den är för stor för att bära med sig. Du kan inte byta ut din bärbara för CPU:n är för klen och du behöver tangentbord.

  Det jag kan rättfärdiga inköpet med är;
  – Platta att kolla TV tablåer och IMDB framför TV:n
  – Platta att läsa tidningen på morgonen
  – Platta att visa film i bilen (skippa DVD spelarna)

  Alla dessa behov är ganska långt ute på behovskanten. Kommer långt efter ny digitalkamera, vilket i sin tur kommer långt efter nytt golv i vardagsrummet.

 5. Jag tänker köpa en padda till sommaren!

  Primärt tänker jag använda den i båten som plotter, en 10″ plotter med kass upplösning på 800*600 kostar runt 20.000 kronor + sjökort medan en padda som har högre upplösning kostar runt 4.000 och programmet Navionics med sjökort för hela Östersjön kostar 100 spänn. Dessutom kan en padda köra Spotify.

  När den inte används i båten kommer den finnas i köket, som klocka/almanacka och som komplement till morgontidningen, telefonen känns lite liten när man vill läsa vidare om ämnen i papperstidningen.

  Så jag tycker att det finns ett väldigt konkret behov av paddor.

 6. @Daniel Wiberg Jag kunde editera inlägget och korrigera till 20.000 som det var tänkt att stå; JA, detta var ett tydligt och konkret behov. Hur förhåller denna lösning till kraven på navigering på nationellt vatten. Finns det inte någon form av krav att man måste ha karta alternativt digitalt men då med en uppdateringsfrekvens som är en viss… Var hos en leverantör av navigeringslösningar som sa att man måste tanka ner i storleksordning 500MB var sjätte vecka.

 7. Vi har ju analoga sjökort också. Navionics vektoriserade sjökort tar ca 1.3 GB på minneskortet och det görs relativt få uppdateringar, det mesta av skärgården är ju redan kartlagt. Kan vara någon pinne som förstörs av isen eller någon ny som sätts upp, det byggs ju knappast några nya fyrar idag t.ex.

  Vad gäller krav på navigationsgrejer så finns ju sådant bara på kommersiell sjöfart, jag navigerar som jag vill 🙂

  Förra sommaren körde jag med 2 Androidtelefoner med olika mjukvara och sjökort på, men man vill gärna ha lite större skärm i högfart.

  Dock faller jag alltid tillbaks på papperssjökort när det gäller mer avancerad navigation, det känns tryggare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: