Sexköp utomlands

Vänsterpartisten Lena Olsson vill kriminalisera sexköp utomlands eftersom kvinnor i alla länder är lika skyddsvärda, för att sammanfalla hennes inlägg. Hennes lösning är dock generande oinitierad plakatpolitik.

Först

Lagstiftning måste vara könsneutral. Män i Gambia och kvinnor i Thailand är lika skyddsvärda. Vi är överens om att en förkrossande majoritet av sexköpen sker av män, men om man har en politisk ambition så måste det vara att komma åt sexköp – inte mäns sexköp.

Sedan

Lagstiftning är kopplad till en jurisdiktion, alltså räckvidden för en viss lagstiftare. Svensk jurisdiktion omfattar staten Sverige och alla som är här. I domstolar tar vi upp handlingar som strider mot svensk lag. Notera att det skiljer sig mot Lena Olssons uppfattning att den gäller för svenska medborgare.

Låt oss ta lite exempel på det:

 • Att dricka alkohol är en del av svensk kultur. Den som i Sverige dricker en ansenlig mängd alkohol döms inte för det oavsett om man är svensk eller från Iran, även om alkohol är förkastligt i muslimska länder.
 • Att leva i ett samkönat äktenskap är saknktionerat i svensk lag. Vi är könsneutrala i vår syn på vilka parter som kan ingå i ett äktenskap. Vi ger homosexuella muslimer uppehållstillstånd eftersom dom riskerar förföljelse och straff i sina hemländer.
 • Vi dömer folk för barnmisshandel i Sverige oavsett deras etniska bakgrund, trots att aga är tillåtet i många länder.

Om Lena Olsson kan fälla ner sitt populistiska plakat och se på hur världen fungerar så skulle hon förhoppningsvis komma fram till att det är rimligt att svenska lagar gäller i Sverige och utländska lagar gäller i utlandet. Man tar sedan dit man kommer. Sedan får vi internationellt verka för att länder har en rimlig lagstiftning och rättsvårdande myndigheter som upprätthåller den.  Svenska lagar gäller i Sverige för alla som är här. Svenska lagar gäller inte svenska medborgare oavsett var dom befinner sig!

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
How does this post make you feel?
 • Excited
 • Fascinated
 • Amused
 • Bored
 • Sad
 • Angry

4 thoughts on “Sexköp utomlands”

 1. Jag håller med dig, det verkar plakatpolitik och utlopp för inre frustrationer snarare än genomtänkt politik.

  Man jag har för mig att Ericsssondirektörer som medverakt till mutor i Angola blev straffade här, trots att brottet skett utomlands. Mutbrott är visserligen inte tillåtet i Angola heller, men om jag fattar rätt så var det aldrig tal om att lagföra honom i Angola. Eller minns jag fel?

 2. Håller med dig Pontus. Jag vill också kunna fortsätta köpa sex utomlands. Det skall ingen frigid kommunistkärring lägga sig i.

 3. Duncan,

  Det var naturligtvis inte alls så jag menade. Jag skall skriva en drapa om sexköp – moraldimensionen – senare. I detta fallet är det så att man får förhålla sig till lagen där man är; du kan inte kräva att dricka alkohol i arabländer bara för att det är lagligt i Sverige och Sverige skall inte straffa dig för att du åker motorcykel utan hjälm i Grekland, om det är lagligt där. Problemet är att så fort sex kommer in i ekvationen så gäller inga vanliga regler och principer längre, men det är precis då man behöver dom som bäst.

  Så visst; jag tycker du skall få köpa sex både i Sverige och i utlandet, men jag tycker synd om dig som har det behovet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *