WeMind

Den modell av vård vi använder i stora delar av landet är den där politiker möter behovet av vård genom att definiera vilken typ av utförare som skall finnas var och sedan upphandla kapaciteten att genomföra uppdraget.

Privata vårdgivare  kan lägga anbud och landstingets egen utförar organisation lika så. På detta sätt säkrar man att det finns en utförarkonkurrens.

Det finns här en avvägning mellan behovet av kontinuitet i relationen mellan utförare och patient, samt behovet att hushålla med statens medel genom att inte betala mer än en tjänst kostar på marknaden för den typen av sjukvårdstjänst.

Psykiatritjänster bygger på en längre relation mellan läkare och patient än ett vanligt vårdcentralsbesök för triviala åkommor. Det kan därför bli mera känslosamt när en migrering men möjligen är det så att det är mer känslosamt för läkaren och den organisation som denna är ansluten till än det är för patienten, men jag är inte kompetent att göra de medicinska bedömningen.

I fallet WeMind vinner en upphandling av en verksamhet som Röda Korset har idag kan man säkert säga mycket, men några korta saker:

# För den som verkligen inte gillar att vård drivs i annan form än offentlig så kan påpekas att Röda Korset också levererar en upphandlad privat vård eftersom man inte är en offentlig verksamhet

# Det finns inga som helst skäl att anta att WeMind skulle göra ett sämre arbete än Röda Korset – tvärt om är det så att WeMind är synnerligen välrenommerade och har en tydlig koppling till det gällande forskningsläget på ett sätt som konkurrenter sällan gör.

Urban, VD på WeMind, har postat ett läsvärt inlägg på företagets webbplats: www.wemind.se/media

(Disclosure: jag är bekant med Urban, tämligen ytligt men det finns en koppling)

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
How does this post make you feel?
 • Excited
 • Fascinated
 • Amused
 • Bored
 • Sad
 • Angry

2 thoughts on “WeMind”

 1. För att återknyta till vår tidigare diskussion, så har du 100% rätt i detta. Att en uppdragsgivare ersätts av en annan är rimligt såvida upphandlingen gått juste till. Men det är stora skillnader mellan WeMind och Carema i mitt huvud:
  1) WeMind har utvärderats flera gånger iaf enligt vad VD säger

  2) Det är trots allt en skillnad (kanske vad du kallar DNA) om ägarna brinner för verksamheten eller om de brinner för att få ränta på sina pengar. WeMind verkar vara mycket nära ett kooperativ, även om man inte får säga så, då kooperativ tydligen är ett usch-ord.

 2. Kooperativ är inte alls ett fult ord. Många jag känner hade sina barn på föräldrakooperativ.

  Jag tror vi är helt överens i detta fall, och problemet är bara att Röda Korset definitionsmässigt anses goda (Johan Af Donner skandalen till trots) och pressen försöker smeta “riskkapitalist” smeten även över WeMind, vilket är djupt orättivst både i tolkning av Röda Korset och WeMind!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *